Project Description

Contemporary Eco House, Kent

Located in an Area of Outstanding Natural Beauty, the site is heavily contoured with south- facing slopes. Local Authority constraints influenced the siting and volume of the new-build house which replaced a dilapidated cottage. The design has been composed to orientate the major spaces towards the south and west where they benefit from solar gain as well as superb long distance views and an outlook over the garden and woods beyond. The house is split into two smaller volumes based on traditional pitched-roof typologies, but detailed in a contemporary fashion. The southern wing is twisted to face due south which opens up a wedge-shaped space between, forming the entrance, stair and a partially double-height dining space that projects out into the garden. The building is highly insulated with solar hot water panels incorporated discreetly on the south facing roof. The high levels of insulation and airtight construction means that there is no boiler / space heating. A log burning stove is incorporated for back-up heat that is fuelled using locally sourced wood.